Otus Ateljeen vaatteet ja asusteet ovat kotimaisia,

Ensin tuli OTUS, sitten otukset

OTUS ja Otus Ateljeen Heini

”Myyntikojua pitämällä pääsisi edullisemmin Facesiin”, keksi Heini ystäviensä kanssa noin kymmenen vuotta sitten. Kolme pienten lasten äitiä ompeli lastenvaatteita ja pystytti myyntiteltan etnofestareille. ”Me yövyttiinkin siinä, laskettiin vain seinät alas illalla”, Heini muistelee nauraen.

 

OTUS Ateljeen taival alkoi omasta elämäntilanteesta: oman jälkikasvun myötä lastenvaatteet alkoivat kiinnostaa helsinkiläistä ompelijaa. Tarve persoonallisille, ekologisille vaatteille oli todellinen, sillä vielä kymmenen vuotta sitten pienmerkkejä oli harvassa ja kaupat tuntuivat tarjoavan yhtä ja samaa. Facesin lisäksi OTUS vieraili alkuvaiheessa mm. Maailma kylässä -festivaaleilla.

Vastaanotto oli alusta alkaen todella hyvä. Pian asiakaskunta alkoi vakiintua niin, että myyntipistettä osattiin jo odottaa tapahtumiin. Sivutoimisten vuosien jälkeen kokopäiväistä yrittäjyyttä on nyt takana vajaa vuosi. Omien tuotteidensa lisäksi Heini tekee mittatilaustöitä ja korjausompelua.

Hellehattu on OTUS-suosikki vuodesta toiseen

Heini on OTUS-merkin takana

Heini valmistaa kaikki OTUS-tuotteet alusta loppuun asti itse, nykyisin Tuusulassa. Kymmenen vuoden aikana saumaa on syntynyt satoja kilometrejä, oma kädenjälki ja kestävät materiaalit ovat löytyneet ja tuotteet ovat taatusti laadukkaita. Jo pitkän aikaa mallistossa ovat pysyneet mm. vauvojen hellehatut, vanhoista joulupöytäliinoista tehdyt joulumekot ja -essut sekä kierrätyskankaiset hulmuhelmamekot. Talvisia suosikkeja ovat myös lapasmaiset otukset: lasten käsineet, joihin on käsin ommeltu paljon pientä tutkittavaa.

”Otus-lapaset ovat olleet todella suosittuja. Nämä käyvät vaikkapa matkoilla käsinukesta,” Heini kertoo.

Toisenlaisia hahmoja nähdään käsinpainetuissa printti-t-paidoissa sekä upouusien pussilakanoiden ilmapallokankaassa. Mainiot kuvat ovat tulleet kuvioon viimeisimmän vuoden aikana. Printtipaidat ovat osoittautuneet suureksi hitiksi. Niiden valttina on myös materiaali: asiakkaat arvostavat suomessa kudottua, pehmeää luomupuuvillaa.

Ehkä nimi oli enne, sillä sekä ommellut että printtiotukset tulivat kuvioon vasta OTUS-nimen keksimisen jälkeen. Yksi on puolestaan ollut OTUS Ateljeen punainen lanka koko yrityksen historian ajan: tuotteiden ekologisuus. Kun kierrätysmateriaali tai luomukangas yhdistyy omaleimaiseen kaavoitukseen ja hauskoihin yksityiskohtiin, syntyy mieleenpainuva vaate. Uutena kokeiluna mallistoon on tulossa hamppucollegevaatteita lapsille.

Kesäkuussa OTUS Ateljee sai oman puodin Keravalta, kun Heini muutti jakamaan verhoilijaystävänsä Päivin liiketilaa. Livity Shopista löytää monenlaista pukeutumiseen ja kodin sisustukseen, ja samalla tila toimii ompelimon tilaus- ja sovituspaikkana.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin 18.9.2015, ennen viime syksyistä Helsingin Lastenvaatekarnevaalia.