Kimperin tehdas

Kankaanpalasta kasvoi Kimperin tehdas

(Juttu on julkaistu aiemmin syksyllä 2015.)

”Missä olemmekin, meiltä tullaan kysymään, onko nämä niitä Jyväskylässä ommeltuja vaatteita. Tuntuu, että ihmiset arvostavat lähellä tehtyä koko ajan enemmän,” sanoo Kimperin Sanna. 

 

Ensin oli Outi, joka ompeli kotona lapselleen kantoliinaa. Liinakankaasta jäi yli pieni pala, josta tuli neliöpipo. Pian pipoja halusivat ystävätkin. Syntyi yritys ja uusia tuotteita. Perustettiin putiikki, verkkokauppa, ostettiin teollisuuskoneet ja muutettiin ne tehtaaseen. Kimperi täytti syksyllä kymmenen vuotta, ja niihin vuosiin mahtuu aika suuri tarina. 

Sanna esittelee pöytää, jonka ääressä kankaat leikataan.

Ompelija Teija tekee puolihameita.

Joukkokin on kasvanut. Nyt Kimperin perustaja Outi vetää taiteelliset linjat ja vastaa tuotannosta, osakas Sanna koordinoi myynti- ja talousasioita, pari-kolme ompelijaa taitaa tehtaan työvaiheet, putiikilla on myyjä, kausiapuakin tarvitaan ja harjoittelijat täydentävät palettia. Oli miljöö sitten suuri tai pieni, niin yksi pysyy. Lähellä tehdyn vaatteen takana on iloinen tekijä.

 

Kimperi valmistaa monenlaista vaatetta sekä lapsille että aikuisille: housuja, hameita, paitoja, huppareita, leggingsejä ja mekkoja. Materiaalit hyödynnetään huolella. Esimerkiksi pikkuinen kassi keksittiin valikoimaan, kun hamekankaan hukkapalalle piti saada käyttöä. 

Monessa tuotteessa on Kimperin oma kuosi: Pupujuna, Keppari tai vaikka Voimamies.  Pipojen maine on jatkanut kiirimistään. Niitä on tehty kymmenessä vuodessa yli 150 000.

 

Kimperi-brändi pitää sisällään kaupan Jyväskylässä, verkkokauppa Kimperi Storen ja vaatetehdas Kimperi Factoryn. Kimperi Factory aloitti vuonna 2013. Sitä ennen tuotteita teetettiin alihankintana, mutta nyt ommellaan muillekin kotimaisille merkeille.

 

”Tilanne elää koko ajan, nyt meille on tullut taas monta uutta merkkiä. Viime keväänä töitä oli tulossa niin paljon, että mietimme, missä välissä ehdimme tehdä omat tuotteet,” Sanna naurahtaa. Hyvällä rytmityksellä tehtaan tuotanto kuitenkin rullaa vauhdilla. Kimperillä iloitaankin nyt Jyväskylän-putiikin uudesta liiketilasta, jonne saadaan entistä paremmin esiin suosittuja hameita ja potkuhousuja. 

 

Tämä juttu on julkaistu aiemmin 2.9.2015.

Kuvat: Tuotekuvat Kimperi, muut kuvat Lastenvaatekarnevaali